Thursday, April 23, 2009

Resipi biskut mazola


Bahan-bahannya:
  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur

Cara-cara

  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.

Resipi biskut almond london


Bahan-bahannya:
  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat masakan

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan

Resipi biskut suji


Bahan-bahannya:
  • 500 gm tepung gandum
  • 200 gm gula aising
  • 250 gm minyak sapi Ghee

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi.
  2. Tuangkan ke dalam adunan tepung dan gula.Gaul sebati.
  3. Bentukkan bulat dan bakar dengan suhu 170’C selama 20 minit.

Resipi biskut buah kana


Bahan-bahannya:

90 g gula aising
150 g mentega/marjerin
1 biji kuning telur
1 camt vanila
170 g tepung gandum } diayak
100 g tepung jagung }
1/2 camt serbuk penaik}
jem secukupnya

Pukul gula, mentega dan kuning telur hingga sebati. Masukkan
vanila, kacau rata. Bubuh bahan ayak. Uli perlahan menjadi doh.
Kemudian ambil sedikit doh dan tekan ke dalam
acuan buah kana yang sudah ditaburi sedikit tepung. Ketukkan
acuan dan atur biskut atas loyang pembakar yang disapu marjerin.

Bakar pada 185 C selama 20-25 min atau hingga masak.
Biarkan suam dahulu sebelum disapu jem diatas permukaan biskut tadi.Kemudian tangkupkan biskut yang telah disapu jem diatas sekeping lagi biskut.

Resipi biskut marmar carrie


Bahan-bahannya:
  • 350gm tepung gandum-diayak
  • 250gm buttercup
  • 175gm tepung jagung
  • 115gm gula ising
  • hiasan;
  • 2 biji putih telur
  • 115gm gula ising
  • 1/2 sdb tepung jagung
  • serbuk koko

Cara-cara

  1. pukul buttercup dan gula ising hingga kembang.
  2. masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit.
  3. uli hingga sebati dan terap dengan acuan
  4. sapukan biskut dengan krim dan lorekkan krim koko dengan pencungkil gigi
  5. ***untuk hiasan:***
  6. pukul putih telur ngan gula sampai kembang
  7. masukkan tepung jagung.pukul lagi sampai betul2 kembang.utk pastikan ia betul2 dah kembang,angkat alat pemutar telur,kalau bancuhan/krim tu tak jatuh or menitis tu tandanyer dia dah kembang.kalau x yakin,pukul la dalam 30-35minit
  8. ambil satu sudu besar krim dan campurkan dgn serbuk koko