Friday, April 24, 2009
Resipi kek pelangi
Bahan2
250gm mentega
180 gm gula halus
180 gm tepung kek
20 gm tepung gandum
5 biji telur - jika telur saiz kecil gunakan 6 biji
1sudu esen vanila
Perwarna merah/kuning/hijau
Caranya
1.puku mentega dan gula hingga kembang dan gebu
2. masukkan telor sebiji demi sebiji
3. masukkan esen vanila - pukul hingga kembang dan ringan
4. masukkan tepung dan kacau hingga sebati
5. bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan kepada 3 warna tadi
6. sapukan mentega pada acuan
7. tuangkan adunan berselang seli sedikit demi sedikit hingga habis
8. bakar adunan selama 45- 1 jam dengan kepanasan 150C
9. bila dah masak Sejuk dan hidangkan.....
Resipi biskut dahlia
Bahannya
250 gm. butter
200gm. gula icing
1 biji kuning telur
1 camt. vanila
350 gm tepung gandum
100 gm.tepung ubi
perwarna merah, esen rose dan manik kilat.
Cara Membuatnya
1. Putar butter dengan gula hingga kembang, masukkan telur dan vanila dipukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung kedua-duanya gaul hingga menjadi doh yang lembut.
3. Bahagi 3 bahagian.Boleh diletakkan warna atau perasa kegemaran masing-masing.
4. Ambil serba sedikit dari tiap-tiap bahagian dan dimasukkan kedalam satu acuan dahlia.
5. Tekankan terus diatas loyang pembakar yang telah di sapu majerin atau mentega.
6. Letak manik tekan sedikit supaya bila dah masak nanti dia tak tertanggal.
Subscribe to:
Posts (Atom)